Geschiedenis

Met ingang van 2021 is Metacon-Next ontstaan uit een fusie tussen Metacon en Next Door Systems. Lees hieronder meer over de geschiedenis van beide bedrijven.

Next Door Systems
Next Door Systems is in 2010 opgericht door de huidige directeur, Jaap Aardema. Vanaf deze datum is het bedrijf uitgegroeid tot een gerenomeerd bedrijf op het gebied van brandwerende totaaloplossingen. In 2017 is het pand aan de Randweg 19 in Emmeloord betrokken en met anno 2020 meer dan 25 werknemers is Next Door Systems in staat flexibele oplossingen te bieden en snel te kunnen schakelen.

Metacon
Metacon is opgericht in 1927. Waar het bedrijf begon als blikslager, stapten zij na een aantal jaar over op het vervaardigen van rijwielen, sleeën, driewielers en kinderzitjes. In de jaren ’50 kreeg Metacon te maken met sterke concurrentie vanuit de Italiaanse markt. Metacon kon daar niet in mee gaan en besloot zich te gaan richten op de bouw. In 1980 werd Metacon toeleverancier van stalen zonweringen, industrieel zware rolluiken en constructiewerken. Inmiddels is Metacon, met de derde generatie aan het roer, uitgegroeid tot een belangrijke speler op de markt voor het vervaardigen van brandwerende deuren, inbraakwerende rolluiken, zonweringssystemen en constructiewerken.

Metacon produceert inbraakwerende rolluiken met dichte of geperforeerde lamellen, transparante rolluiken, rolhekken en schaarhekken. Verder ontwikkelt en levert Metacon een scala aan brandwerende roldeuren, hefdeuren (zowel verticaal als horizontaal heffend), schuifdeuren, overheaddeuren en brandwerende doeken. Met stalen zonweringen en schaararmschermen, profileert Metacon zich op diverse markten. Metacon levert de producten via een uitgebreid dealernetwerk in zowel binnen- als buitenland.

De ambities van Metacon zijn groot. Verder Europa in, zich meer gaan richten op het exporteren van de producten, die in hoge mate voldoen aan de internationale eisen en keurmerken. Maar ook buiten Europa worden de producten van Metacon verkocht. Internationaal behaalt Metacon de grootste groei, het aantal gerealiseerde projecten buiten Nederland neemt jaarlijks toe.

Daarnaast is het bedrijf volop in ontwikkeling, de afdeling Research & Development neemt een belangrijke plaats in. Er worden steeds nieuwe producten ontwikkeld en er wordt gewerkt aan meer opties en uitbreidingen op bestaande producten. Zo heeft en ontwikkeld Metacon oplossingen voor de meest uiteenlopende situaties. Dat maakt Metacon dé deurenspecialist van Nederland.

Metacon beschikt anno 2017 over 13.000 m2 oppervlakte aan bebouwde productie, inclusief kantoorruimte, verspreid over acht locaties in Gouda en Waddinxveen. Het bedrijf beschikt over eigen fabriekshallen met een modern en geavanceerd machinepark, waar uiteenlopende producten vervaardigd worden uit onder andere staal, aluminium en roestvaststaal. Zowel complexe maatwerkoplossingen als eenvoudige serieproducten.

Met anno 2020 ruim 90 werknemers is Metacon in staat specialistische kennis binnen de organisatie steeds verder uit te breiden en met een professionele aanpak aan de wensen en eisen van de klanten te voldoen.

1927 Oprichting Metacon, toen nog fabrikant van driewielers en kinderzitjes

1998 Verhuizing naar James Wattstraat

2002 75-jarig bestaan Metacon

2009 ISO 9001 1e certificaat door SKG

2010 Overname MIR Europe (België)

2011 Overname productie Eurodeur (Nieuwkoop)

2011 Opening vestiging Metacon Waddinxveen

2012 Ontwikkeling brandwerende roldeur RGS EI(1) 120

2013 Overname Megasec (Amsterdam)

2013 ATEX certificering brandwerende schuifdeur SGS

2013 Ontwikkeling brandwerende overheaddeur OHD

2013 Ontwikkeling brandwerende roldeur E60 voor export

2013 Metacon goes green

2014 ISO 14001 1e certificaat door KIWA

2016 Mitsubishi lasermachine aangeschaft.

2017 Lasermachine Trumpf aangeschaft.

2017 90-jarig bestaan Metacon

2018 Aanschaf nieuwe vrachtwagen Metacon.

2018 Start nieuwbouw Metacon, gereed medio 2019.

2019 Verhuizing naar Moordrecht.